Jak powinna wyglądać dieta rowerzysty

Podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest dobrze dobrana dieta. Przede wszystkim powinna być dopasowana do naszego trybu życia. Jadłospis sportowca  i osoby prowadzącej siedzący tryb życia będą się diametralnie różnić ze względu na inne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze.

Jak powinien odżywiać się rowerzysta?

Podczas wysiłku fizycznego jakim jest na przykład jazda na rowerze, zużywamy sporo energii. W związku z tym, nasza dieta musi być bogata w węglowodany złożone, które są szybko trawione i zamieniane na glukozę. Posiłki powinny być lekkostrawne i regularne. Dobrze, by w ich skład wchodziły nieprzetworzone produkty jak płatki owsiane czy warzywa i owoce. W diecie rowerzysty nie powinno zabraknąć także chudego białka, które jest niezbędne do utrzymania odporności. Odpowiada także za naprawę mięśni. Warto zatem uzupełnić posiłek o produkty mleczne, orzechy czy mięso z kurczaka i ryby.  Korzystne będzie również wprowadzenie do diety tłuszczów jednonienasyconych czyli mówiąc prosto – olejów. Ich źródło stanowią na przykład  awokado czy  oliwki.  Słodycze lepiej zostawić na czas odpoczynku w domu, ponieważ wbrew pozorom nie mają ono korzystnego wpływu na nasz organizm w czasie dużego wysiłku fizycznego.

Nie wolno zapominać o uzupełnianiu płynów. Rowerzysta powinien mieć przy sobie nie tylko wodę, ale także elektrolity, bez których nie jest możliwe utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia. Niedobór minerałów takich jak sód potas czy wapń może powodować skurcze, a w czasie jazdy w upale może się przyczynić do wystąpienia udaru słonecznego. Możesz je uzupełnić poprzez picie elektrolitów, lub spożywając owoce i warzywa. Pamiętaj, aby pić, zanim poczujesz pragnienie. Po zakończonym treningu koniecznie uzupełnij płyny w organizmie poprzez wypicie odpowiedniej ilości wody. Zgodniej z zaleceniami specjalistów należy się zważyć przed i po treningu. Na każdy utracony kilogram masy ciała powinieneś wypić 600 ml płynu ( mowa tu o wodzie i napojach izotonicznych).